Program 2022 "Give it a Benefit!"

6th PhD Conference "Give it a Benefit! - What do you Research for?"

Quickmenu

PhD Conference When and Where?
Date: 10th of June 2022
Time: 9.00 am-5.00 pm
Venue: Zentrum für effiziente Hochtemperatur-Stoffwandlung (ZeHS), Lecture room EG.133, Winklerstr. 5
Language: English

Further information about BHT - Freiberger Universitätsforum here.

We all conduct research with a certain goal in mind. What is yours? We invite you to give an insight into your research and your motivation at this year’s PhD Conference, organised by the PhD council of TU Bergakademie Freiberg.

All PhD students will have the opportunity to present their research, motivation and objectives to our community. After an introduction by our keynote speaker, short presentations of 20 minutes are planned on your individual topics, followed by a 10-minute discussion. You would rather not give a presentation? Why don’t you design a poster instead and get the chance to have an inspiring discussion about your topic in one of the poster sessions? In general, the conference language will be English, however, exceptions could be made for presentations in German.

Please register your contribution with a title and a half-page abstract. At the end of each session, there will be a final discussion of the talks with feedback for the speakers. The PhD conference offers an ideal opportunity for practicing your presentation skills in a conference environment, as well as exchanging ideas, networking and planning of possible future collaborations with other PhD students from different fields.

Submissions

Abstract deadline: 30th of April 2022
Abstract deadline postponed to 14th 29th of May 2022 !

Information required for abstract: Name, Title, Institute/University, E-mail address

Submit your abstract to: info@prorat.tu-freiberg.de

This colloquium is free of charge for all participants.

Keynote Speakers

Prof. Dr. Dirk Tischler (Kontakt)

  • 2002-2007: Diplomstudium Angewandte Naturwissenschaft an der TU Bergakademie Freiberg
  • 2008-2012: Promotion an der TU Bergakademie Freiberg
  • 2011: Fulbright Stipendiat an der San Francisco State University, California
  • 2013: Forschungsaufenthalt an der Wageningen University, Niederlande
  • 2018-2019: Juniorprofessor an der Ruhr-Universität Bochum
  • seit 2019: Professor für Mikrobielle Biotechnologie an der Ruhr-Universität Bochum

Dr. Jan-Philipp Schmoldt (Kontakt)

  • 2007-2011: Doktor, Geowissenschaften; National University of Ireland, Galway
  • 2007-2011: Doktor, Geophysik; Dublin Institute for Advanced Studies
  • 2012-2017: Geophysiker, Forschung und Entwicklung; Franz Lutomsky GmbH
  • 2012-2022: Leitender Geophysiker, Tauber Holding GmbH Germany
  • 2020: Fachtechnische Aufsichtsperson in der Kampfmittelbeseitigung, Kampfmittelräumung Dresdner Sprengschule
  • seit 2022: Leiter der Abteilung Forschung und Entwicklung, Tauber Holding GmbH Germany

Time Table

First Keynote

Chair: Peggy Gödickmeier

Time Duration Topic Speaker
09:00AM 15 min Opening Organization Committee
09:15AM 45 min Keynote: "Ikigai - why I got involved in UXO clearence" Dr. Jan-Philipp Schmoldt
10:00AM 15 min Break

First Bracket

Chair: Volker Göhler

Time Duration Topic Speaker
10:15AM 20 min Quarter Solutions for Energy Transition Using Heat from Mine Water Timm Wunderlich
10:35AM 20 min Biodismantling an ecofriendly way for the pretreatment of electronic waste recycling Benjamin Monneron-Enaud
11:00AM 15 min Break

Second Keynote

Chair: Konrad Burkmann

Time Duration Topic Speaker
11:15AM 45 min Keynote: "From Microbes to Biocatalysis ... Ligning to valuable compounds!" Prof. Dr. Dirk Tischler
12:00PM 15 min Break

Second Bracket

Chair: Konrad Burkmann

Time Duration Topic Speaker
12:15PM 20 min Analysis of yeast extract components important for activity and chloride tolerance of Alicyclobacillus sp. S09 Katarzyna Kwiecien
12:35PM 20 min Correlation of digital twin and roller surface sensor results for AZ31 alloy TRC process Szymon Kwiecień
12:55PM 65 min Lunch

Third Bracket

Chair: Lena Bussmann

Time Duration Topic Speaker
02:00PM 20 min RoBiMo - Robot-assisted inland water monitoring Sebastian Pose
02:20PM 20 min Tribological investigations on the radial shaft seal under the influence of the countrary surfaces and different relative velocities Yongzhen Lin
02:45PM 15 min Break

Fourth Bracket

Chair: Julia Wünsche

Time Duration Topic Speaker
03:00PM 20 min Study on the Recognition and Interpretation of World Heritage Criterion (ii) “important interchange of human value” - Through a Case Study of Asian World Heritage Fortifications Semina An
03:20PM 20 min Microbiological Arsenite oxidation at low pH Cristian Jorquera Román
03:45PM 15 min Closing Remarks Organization Committee